Docentendag Geschiedenis

25 januari 2019 - Grand Hotel Karel V

Wanneer

NU AANMELDEN

09.15 – 10.00 

10.00 – 10.10 

10.15 – 11.00 

11.10 – 12.00

 

Het programma

Inloop en informatiemarkt

Introductie door de uitgever

Plenaire sessie  Eveline van Rijswijk  

Keuzeronde 1
- De nieuwe  Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw

- Het nieuwe examenprogramma voor de tweede fase
- Werken met de nieuwe digitale leeromgeving

Lunch en informatiemarkt

Keuzeronde 2
- Morele dilemma's in de les
- Games in de geschiedenisles
- In gesprek over Geschiedeniswerkplaats vmbo bovenbouw

Keuzeronde 3
- Lastige onderwerpen in de klas
- Tien activerende online werkvormen
- Rondleiding door Grand Hotel Karel V

Borrel en informatiemarkt

12.00 – 13.00

13.00 – 13.50

 

14.00 – 14.50

 

14.50 – 15.30

 

Iedereen leert

De beste start van 2019 voor u als docent geschiedenis! Op vrijdag 25 januari 2019 is het zover; de Docentendag Geschiedenis in Grand Hotel Karel V, een 14e eeuws klooster in hartje Utrecht. Met interessante en leerzame sprekers en de mogelijkheid om met andere docenten van gedachten te wisselen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld u nu aan!  

  ✓  Inclusief deelnamecertificaat
  ✓  Inclusief lunch en borrel
  ✓  Kosten € 59,- (early bird)


De sprekers

25 januari 2019, 10.00 - 15.30 uur

Heeft u vragen? Bel 088 - 5226888.

Plenaire spreker: Eveline van Rijswijk
100 jaar vrouwen op het binnenhof 
Mijnheer de voorzitter! Nu zich het historische feit voltrekt, dat voor de eerste maal een vrouw het woord zal voeren in ’s lands vergaderzaal….”, sprak in 1918 het allereerste vrouwelijke Tweede Kamerlid, Suze Groeneweg. Nu, precies honderd jaar later, is het de vraag waar toch die eerste vrouwelijke premier blijft… Speciaal voor de Docentendag Geschiedenis geeft historica Eveline van Rijswijk een lezing over 100 jaar vrouwen in de politiek, met bijzonder archiefmateriaal - dat ook een rol speelt in haar politieke onewomanshow. 

Keuzeronde 1:
De nieuwe Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw
Geschiedenis: een stoffig vak? Iets van vroeger? Relevantie van het vak geschiedenis is in het voortgezet onderwijs vaak een probleem. In deze workshop laten we met de nieuwe Geschiedeniswerkplaats onderbouw zien:
-Hoe u geschiedenis relevant en actueel maakt;
-Hoe leerdoelen leerlingen helpen om hoofd- en bijzaken te scheiden;
-Op welke manier de opbouw en structuur de methode lees- en leerbaar maken en uw leerlingen zelfstandig kunnen werken.

Keuzeronde 3
Lastige onderwerpen in de klas – Jaap Patist
In de klas kunnen plotseling heftige emotionele uitlatingen de les compleet verstoren. Soms bent u er deels op voorbereid, omdat u de leerlingen in de klas kent en weet hoe u bepaalde onderwerpen moet introduceren. Maar soms is het onverwachts en/of uit onverwachte hoek. Het kan zijn dat zo’n reactie uit de klas ook uw emoties raakt. In deze workshop bespreekt expert Jaap Patist (HU) hoe u daarmee kunt omgaan zonder in een wij-zij-tegenstelling te komen.

Keuzeronde 3
Tien activerende online werkvormen – Tim Huijgen
Hoe activeert u leerlingen in de geschiedenisles? Welke (digitale) tools kunt u hiervoor het beste inzetten? Hoe kunnen deze tools leerlingen helpen hun prestaties te verbeteren? In deze workshop presenteert dr. Tim Huijgen (vakdidacticus geschiedenis bij de Rijksuniversiteit Groningen en docent geschiedenis op een middelbare school) tien praktische voorbeelden om leerlingen in de les te activeren.

Plenaire spreker: Ad van Liempt
Onderwerp: Toen en nu
Ad van Liempt, auteur

van verschillende boeken, documentairemaker, oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA en Andere Tijden en oud-lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Geschiedenis verbinden aan de actualiteit dat lijkt gemakkelijker dan het is. Want geschiedenis herhaalt zich niet, je kunt hoogstens gebeurtenissen uit het verleden vergelijken met gebeurtenissen in het heden. Ad van Liempt zal u vertellen en laten zien hoe ze dit bij Andere Tijden aanpakken. Wat werkt wel, wat werkt niet. En vooral waarom?

Keuzeronde 1
Het nieuwe examenprogramma voor de Tweede Fase en het antwoord van Geschiedeniswerkplaats
Volgend schooljaar start het aangepaste examenprogramma geschiedenis voor havo en vwo. In deze workshop laten we met de nieuwe Geschiedeniswerkplaats Tweede Fase zien:
- Hoe uw leerlingen doelgericht leren en oefenen met wat zij echt nodig hebben voor het examen.
- Hoe u daarbij geschiedenis relevant kunt maken voor uw leerlingen.
- Welke verschillende scenario's mogelijk zijn en hoe u uw scenario kunt verwerken in uw PTA.

Keuzeronde 1
Werken met de nieuwe digitale leeromgeving
Op online gebied is Geschiedeniswerkplaats enorm verbeterd. Geen boek achter glas maar alle theorie en opdrachten online, interactieve bronnen, automatische differentiatie, tips en feedback die leerlingen op weg helpen en dashboards om de vorderingen van leerlingen te volgen. Maar…hoe werkt de adaptieve leeromgeving in de les? Dat staat in deze workshop centraal.

NU AANMELDEN

Ze studeerde politicologie, filosofie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Momenteel presenteert ze o.a. Focus, het geschiedenis- en wetenschapsradioprogramma van de NTR op NPO Radio 1.
Foto Eveline van Rijswijk, fotograaf Anne van Zantwijk

Keuzeronde 2
Morele dilemma’s in de les - Paul Holthuis
Dr. Paul Holthuis (RUG) vertelt in zijn workshop over het project Tante Roosje. In dit project worden  morele dilemma’s van mensen in en na de Tweede Wereldoorlog verhelderd aan de hand van het levensverhaal van tante Roosje. Een praktische toepassing van burgerschap en de Historische context: Duitsland 1871-1945.

Keuzeronde 2
Games in de geschiedenisles - Tom de Kruif
Tom de Kruif werd vorig jaar Geschiedenisleraar van het jaar en is daarmee ambassadeur van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. In zijn workshop vertelt hij waarom en hoe hij games inzet in zijn lessen. Ook voor niet-gamers biedt hij een verfrissende kijk op het vak! De jury: "Hij beheerst het vak als geen ander. Historisch denken, historisch redeneren, oorzaak en gevolg, alles krijgt een plek in zijn les."

Keuzeronde 2
In gesprek over Geschiedeniswerkplaats vmbo bovenbouw
We doen onderzoek naar de herziening van de vmbo bovenbouweditie. Graag gaan we met u in gesprek over waaraan deze herziening moet voldoen. We willen u graag deelgenoot maken van het het creatieproces en leggen u nieuwe concepten voor. Co-creatie met Geschiedeniswerkplaats!

Keuzeronde 3
Rondleiding door Grand Hotel Karel V (deze sessie is vol)
Ooit was Grand Hotel Karel V het thuis van middeleeuwse ridders, priesters en keizers. Nu is het een verassende plek midden in de stad Utrecht. In deze rondleiding wordt u meegenomen in de geschiedenis van dit iconische hotel met meer dan 650 jaar historie.

Bereikbaarheid

Grand Hotel Karel V ligt in het kloppende hart van Utrecht, aan de voet van de Domtoren. Een schitterende locatie op 5 minuten lopen van het Centraal Station.  De locatie is heel goed bereikbaar met het OV. Mocht u met de auto zijn, dan verwijzen we u naar de nabij gelegen parkeergarage Springweg (parkeren op eigen kosten).