Docentendag Aardrijkskunde

7 februari 2018 - Kasteel Woerden

Wanneer

NU AANMELDEN

09.15 – 10.00 

10.00 – 10.10 


10.15 – 11.00 


11.10 – 12.00

 

Het programma

Inloop en informatiemarkt

Introductie door Reinier Hendriksen

Plenaire sessie Reinier van den Berg

Keuzeronde 1
- Introductie buiteNLand onderbouw
 - Introductie buiteNLand vmbo bovenbouw
- Introductie buiteNLand tweede fase

Lunch en informatiemarkt

Keuzeronde 2
- Werken met de Digitale Bosatlas
- Activerende werkvormen in de aardrijkskundeles
- Mysteries in de les aardrijkskunde – een praktijkvoorbeeld

Keuzeronde 3
- Hazardmanagement in de klas (VOL!)
- Geologische rondleiding door historisch Woerden

- Rondetafel buiteNLand
- Werken met de Digitale Bosatlas (gelijk aan ronde 2)

Borrel en informatiemarkt

12.00 – 13.00

13.00 – 13.50

 

14.00 – 14.50

 

14.50 – 15.30

 

Iedereen leert

Op woensdag 7 februari 2018 is het zover! Dan is de Docentendag Aardrijkskunde in Kasteel Woerden in Woerden. Met interessante en leerzame sprekers en de mogelijkheid om met andere docenten van gedachten te wisselen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld u nu aan!  

  ✓  Inclusief deelnamecertificaat
  ✓  Inclusief lunch en borrel
  ✓  Kosten € 50,-


De sprekers

7 februari 2018 
10.00 - 15.30 uur

Kasteel Woerden
Vragen? Bel 088 - 5226888.

Plenaire spreker: Reinier van den Berg
Klimaatverandering: letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend
Reinier van den Berg is bekend als weerman bij RTL4. Daarnaast is hij specialist op gebied van weer, klimaat en duurzaamheid.

Keuzeronde 2+3:
Werken met de digitale Bosatlas
Wat is de meerwaarde van de volledig digitale Bosatlas? Voor u als docent wordt het presenteren van kaarten veel eenvoudiger. Met De digitale Bosatlas kunnen u en uw leerlingen een stap verder zetten in het concretiseren en analyseren van kaarten. Tijdens deze workshop laten we zien wat er allemaal mogelijk is met De digitale Bosatlas en welke concrete opdrachten er allemaal mee uitgevoerd kunnen worden. Alvast beginnen? Activeer dan uw gratis licentie!

Plenaire spreker: Ad van Liempt
Onderwerp: Toen en nu
Ad van Liempt, auteur

van verschillende boeken, documentairemaker, oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA en Andere Tijden en oud-lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Geschiedenis verbinden aan de actualiteit dat lijkt gemakkelijker dan het is. Want geschiedenis herhaalt zich niet, je kunt hoogstens gebeurtenissen uit het verleden vergelijken met gebeurtenissen in het heden. Ad van Liempt zal u vertellen en laten zien hoe ze dit bij Andere Tijden aanpakken. Wat werkt wel, wat werkt niet. En vooral waarom?

Keuzeronde 1: 
Gloednieuw: buiteNLand voor de onderbouw (vmbo/havo/vwo)
In deze sessie presenteren wij u de nieuwste editie van buiteNLand voor de onderbouw. Met zes verschillende niveaus én veel differentiatiemogelijkheden bent u gegarandeerd van een methode die altijd aansluit op het niveau van uw leerlingen. De online mogelijkheden zijn enorm: zo maakt het nieuwe digitale platform gepersonaliseerd leren mogelijk, en zorgen de vele interactieve bronnen ervoor dat het vak nog meer tot leven komt.

NU AANMELDEN

Keuzeronde 3:
Hazardmanagement in de klas (VOL)
In hazardmanagement komt alles uit aardrijkskunde samen: tektoniek, klimaat, welvaart, ongelijkheid en ruimtelijke planning. Mathijs Booden, Marijn Koopman en Daniel Bonder van de Universiteit van Amsterdam laten zien hoe leerlingen met geo-ICT zelf hazards in kaart kunnen brengen en nadenken over oplossingen. Een web-GIS om ontbossing en bosbranden in kaart te brengen, augmented reality om fysische processen inzichtelijk te maken met de AR-sandbox, en meer. Uiteraard kunt u het materiaal gelijk uitproberen, meenemen en in de klas toepassen.

De opwarming van de wereld is op zich niet nieuw. De aarde heeft veel vaker klimaatveranderingen gehad. Wat wel nieuw is, is dat de huidige opwarming door een enkele soort wordt veroorzaakt: de mens. En juist die mens zal daardoor met steeds grotere problemen te maken krijgen. Grensoverschrijdend. Denk bijvoorbeeld alleen maar aan klimaatvluchtelingen. Het wordt een enorme opgave, maar de oplossingen voor de klimaatcrisis dienen zich aan. Reinier van den Berg neemt u mee in misschien wel de grootste uitdaging van de 21e eeuw.

Keuzeronde 1:
De nieuwe buiteNLand voor vmbo bovenbouw is hier!
Wij praten u graag bij over het nieuwste editie van buiteNLand voor vmbo bovenbouw. Een methode die actueel is en perfect voorbereidt op het eindexamen. De nieuwe indeling in jaardelen en verschillende niveaus maakt buiteNLand zeer overzichtelijk. Ook is de leerstof beter behapbaar en duidelijker gestructureerd. Het nieuwe adaptieve digitale platform maakt gepersonaliseerd leren mogelijk. En met op de lesstof afgestemde video’s en animaties helpen wij u om uw leerlingen extra te motiveren voor het mooiste vak dat er is!

Keuzeronde 1:
Maak kennis met de buiteNLand tweede fase
In deze sessie vertellen we u over de mogelijkheden van buiteNLand Tweede Fase. De boeken zijn aangepast aan de nieuwste exameneisen en examentraining krijgt een nog meer prominente rol, zowel in boek als online. In deze sessie besteden we aandacht aan examentraining in de nieuwe editie. 

Keuzeronde 2:
Activerende werkvormen
In deze workshop geeft Teunis Bloothoofd, auteur van buiteNLand en docent van het jaar (2012), een aantal voorbeelden van werkvormen uit de lespraktijk. De voorbeelden die langskomen zijn te gebruiken bij elke lesmethode. Van korte lesopeners tot uitgebreidere projecten, ze komen allemaal langs. En het mooiste is: u krijgt de werkvormen allemaal mee. Zo heeft u er zelf weinig werk van, en krijgen uw leerlingen een actieve les waarin ze allemaal meedoen en het nog leuk vinden ook!

Keuzeronde 2:
Mysteries in de les aardrijkskunde – een praktijkvoorbeeld
Mysteries in de les kunnen leerlingen helpen relaties te leggen en logisch te redeneren. Het doel van een mysterie is het ontrafelen van een actueel regionaal probleem, vervat in een raadselachtige en triggerende vraag.
Drie 6-vwo-leerlingen deden voor hun PWS onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering voor kleine koffieboeren in Veracruz (Mexico) en werkten hun bevindingen uit in een mysterie voor vwo-3 of 4. In deze workshop wordt het mysterie uitgevoerd en nabesproken en kunt u het meenemen naar uw klas.

Keuzeronde 3:
Geologische rondleiding door historisch Woerden
Diverse gidsen | Kasteel Woerden
U wordt meegenomen in de geschiedenis van het 600 jaar oude kasteel. Lange tijd werd het kasteel beschouwd als de sleutel van het voormalig graafschap Holland: wie het kasteel van Woerden in het bezit had, beheerste de toegang tot het graafschap. In de eeuwen daarna is het nodige in en rond het kasteel gebeurd…

Keuzeronde 3:
Rondetafel buiteNLand
Heeft u vragen over de huidige of de nieuwe edities van buiteNLand? Tijdens deze sessie worden ze beantwoord door de auteurs en uitgever van de methode.