Aanmelding is inmiddels gesloten

Grandes Lignes-

docentenmiddag

donderdag 2 februari 2017:  Mariënhof Amersfoort

Uitnodiging

Op donderdag 2 februari 2017 is het weer zover! Dan is de Grandes Lignes-docentendag in de sfeervolle Mariënhof te Amersfoort. Dit jaar met een extra feestelijk tintje, want Grandes Lignes viert feest! In 2017 bestaan we 25 jaar en daar staan we natuurlijk bij stil.

75,-

Workshopronde 1

Programma

12.00 – 13.00 uur: Ontvangst met feestelijke 'verjaardags'lunch

13.00 – 13.30 uur:  Jeu: Qui connaît Grandes Lignes le mieux?

13.30 – 14.45 uur:   1e ronde werkgroepen

14.45 – 15.15 uur:     Pauze

15.15 – 16.30 uur:    2e ronde werkgroepen

16.30 uur –          :    Afsluitende borrel

Innoveren in leren 

1. Slim Stampen  - aantal deelnemers: 35
Hedderik van Rijn, Rijksuniversiteit Groningen

Grandes Lignes 5e editie onderbouw en Tweede Fase bevat het unieke leer- en overhoorprogramma Slim stampen, ontwikkeld door de Rijksuniversiteit Groningen. Slim stampen is een adaptief overhoorprogramma dat zich aanpast aan de kennis en vaardigheden van de leerling. Wetenschappelijk bewezen: leerlingen die leren met Slim stampen scoren 2 punten hoger op een kennistoets! In dit atelier is de bedenker van Slim stampen aan het woord: Hedderik van Rijn van de Rijksuniversiteit Groningen.

2. Frans, het leukste vak op aarde! - aantal deelnemers: 35
Jouke Brouwer, docent en auteur Grandes Lignes

Als docent Frans weet je natuurlijk dat dit zo is. Maar hoe denken leerlingen over ons vak? Wanneer vinden zij ons vak ook geweldig? Welke overwegingen spelen een rol bij het kiezen van Frans in de bovenbouw? En in hoeverre kunnen we dit positief beïnvloeden? In deze workshop staan deze vragen centraal. Jouke Brouwer las een aantal meesterwerken uit de beïnvloedingsliteratuur en koppelt inzichten hieruit aan didactische werkvormen, onder andere uit Grandes Lignes.

3. Literatuur in de nieuwe Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase
- aantal deelnemers: 35
Machteld Loeff, docent en auteur Grandes Lignes

Maak kennis met de nieuwe literatuurkaternen bij Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase voor havo en vwo! Met deze literatuurkaternen laat u uw leerlingen op een aansprekende en afwisselende manier kennismaken met de Franse literatuur. In dit atelier lichten we de belangrijkste uitgangspunten van het literatuuraanbod in Grandes Lignes toe en laten we concrete lestoepassingen zien.

4. Delf Junior* - aantal deelnemers: 35
Khadija Berg, docent Frans en Delf-examinator

Comment préparer vos élèves au DELF Junior niveau B1? Dans cet atelier, nous allons aborder la préparation des quatre compétences en général et de la production orale en particulier. Deux élèves seront présents pour simuler l’épreuve de production orale. Nous allons également vous montrer comment la préparation du DELF Scolaire et Junior sera intégrée dans la 5e édition de Grandes Lignes (Tweede Fase), qui paraîtra en 2017. Nous espérons que vous serez nombreux à venir assister à notre atelier.

*Atelier en français.

1. NIEUW: Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase! - aantal deelnemers: 34
Petra van der Veen, uitgever Grandes Lignes

Plezier in het leren van de Franse taal, dát is waar ook de nieuwe Grandes Lignes Tweede Fase voor staat. Ook deze nieuwe editie kenmerkt zich door het taakgerichte didactische concept, de heldere structuur en veel variatie en afwisseling.

Maar wat is er veranderd? Op welke manier is de aanpak van spreek- en schrijfvaardigheid gewijzigd? Hoe zien de nieuwe examentrainingshoofdstukken eruit? En hoe kunt u met deze nieuwe editie gepersonaliseerd leren vormgeven?

2. Breng uw lessen nog meer tot leven - aantal deelnemers: 35  (=VOL, u kunt zich hier niet meer voor aanmelden)
Jouke Brouwer, docent en auteur Grandes Lignes

Wegens groot succes staat deze workshop ook dit jaar weer op het programma!

Hoe kunt u op een speelse en uitdagende manier vocabulaire, grammatica en phrases-clés herhalen in een klassikale setting, waarbij uw leerlingen ook nog eens Frans praten? In dit atelier ervaart u wat de mogelijkheden hiervoor zijn en gaat u naar huis met allerlei leuke voorbeelden van activerende didactiek.

3. Gepersonaliseerd leren met de nieuwe Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase - aantal deelnemers: 35
Marije Jansen, auteur Grandes Lignes

Onderwijs op maat met gepersonaliseerde leerroutes. Met de nieuwe Grandes Lignes 5e editie Tweede Fase kan het! In het online lesmateriaal zijn binnen de paragrafen leerroutes verwerkt: leerlingen krijgen extra opdrachten of uitleg of extra uitdaging waar nodig. Bovendien hebben we uitgebreide feedback toegevoegd, waarmee de leerlingen hun eigen antwoorden kunnen verbeteren. Tel daarbij op: Slim stampen, oefentoetsen met studieadvies op maat en de overzichtelijke dashboards, en u hebt alle tools in handen om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken!

4. E-didactiek en het vak Frans - aantal deelnemers: 35
Bertrand Dibandjo, docent Frans en trainer

Bertrand Dibandjo is docent Frans aan het Corlaer College in Nijkerk en docent van de module E-didactiek aan de Hogeschool Utrecht. Tijdens zijn lessen werkt hij compleet digitaal met Grandes Lignes 5e editie onderbouw. De expertise die hij hiermee heeft opgedaan wil hij graag met andere scholen delen in dit atelier.

Alvast een tipje van de sluier. Bertrand: «Als de wifi uitvalt, is er nooit paniek in de klas. De leerlingen weten precies wat ze dan kunnen doen. In de kast ligt altijd materiaal klaar waarmee ze verder kunnen werken. Die houding bij leerlingen heb ik natuurlijk niet van de ene op de andere dag voor elkaar gekregen, dat is een kwestie van lange adem en ‘opvoeden’.»

Workshopronde 2

We hopen u te verwelkomen op 2 februari 2017 in de Mariënhof in Amersfoort!