Docentendag Geschiedenis

24 november 2017 - Kasteel Woerden

Wanneer

NU AANMELDEN

09.15 – 10.00 

10.00 – 10.10 

10.15 – 11.00 

11.10 – 12.00

 

Het programma

Inloop en informatiemarkt

Introductie door Arthur Venhoven

Plenaire sessie Hans Goedkoop

Keuzeronde 1
- Nieuw! Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw
 - De komende wijzigingen van kerndoelen en eindtermen
- Activerende werkvormen in de geschiedenisles

Lunch en informatiemarkt

Keuzeronde 2
- Nieuw! Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw
- Taalgericht geschiedenisonderwijs
- Rondleiding door Kasteel Woerden

Keuzeronde 3
- Nieuw! Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw
- Activerende werkvormen in de geschiedenisles
-  Rondleiding door Kasteel Woerden

Borrel en informatiemarkt

12.00 – 13.00

13.00 – 13.50

 

14.00 – 14.50

 

14.50 – 15.30

 

Iedereen leert

Op vrijdag 24 november 2017 is het zover! Dan is de Docentendag Geschiedenis in Kasteel Woerden in Woerden. Met interessante en leerzame sprekers en de mogelijkheid om met andere docenten van gedachten te wisselen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld u nu aan!  

  ✓  Inclusief deelnamecertificaat
  ✓  Inclusief lunch en borrel
  ✓  Kosten € 50,-


De sprekers

24 november 2017 
10.00 - 15.30 uur

Kasteel Woerden
Vragen? Bel 088 - 5226888.

Keuzeronde 1:
De komende wijzigingen van kerndoelen en eindtermen
Wat gaat er de komende jaren voor u en uw leerlingen veranderen? En hoe anticipeert Geschiedeniswerkplaats hierop? In deze sessie krijgt u uitleg over de komende wijzigingen van de kerndoelen in de onderbouw en de syllabi vmbo, havo en vwo.

Keuzeronde 2+3:
Rondleiding door Kasteel Woerden
Diverse gidsen | Kasteel Woerden
U wordt meegenomen in de geschiedenis van het 600 jaar oude kasteel. Lange tijd werd het kasteel beschouwd als de sleutel van het voormalig graafschap Holland: wie het kasteel van Woerden in het bezit had, beheerste de toegang tot het graafschap. In de eeuwen daarna is het nodige in en rond het kasteel gebeurd…

Keuzeronde 1+3:
Activerende werkvormen in de geschiedenisles
Bent u op zoek naar inspiratie voor in uw geschiedenisles? En zoekt u nieuwe ideeën die u direct kunt toepassen? Kom dan naar deze praktische workshops waarin collega's hun succesvolste activerende werkvormen met u delen.

Plenaire spreker: Ad van Liempt
Onderwerp: Toen en nu
Ad van Liempt, auteur

van verschillende boeken, documentairemaker, oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA en Andere Tijden en oud-lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Geschiedenis verbinden aan de actualiteit dat lijkt gemakkelijker dan het is. Want geschiedenis herhaalt zich niet, je kunt hoogstens gebeurtenissen uit het verleden vergelijken met gebeurtenissen in het heden. Ad van Liempt zal u vertellen en laten zien hoe ze dit bij Andere Tijden aanpakken. Wat werkt wel, wat werkt niet. En vooral waarom?

Keuzeronde 1+2+3:
Nieuw! Geschiedeniswerkplaats voor de onderbouw
In deze sessie presenteren wij u de nieuwste editie van Geschiedeniswerkplaats onderbouw. U ziet hoe Geschiedeniswerkplaats geschiedenis relevant maakt voor uw leerlingen. Daarnaast maakt u kennis met het nieuwe digitale platform van onze methode. Geen boek achter glas, maar een volwaardig multimediaal product waarmee iedere leerling op zijn of haar niveau les kan krijgen.

Keuzeronde 2
Taalgericht geschiedenisonderwijs
Geschiedenis is een heel talig vak. Veel leerlingen worstelen met teksten en het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.  De derde editie van Geschiedeniswerkplaats biedt u meer mogelijkheden om planmatig te werken aan taalgericht vakonderwijs. In deze sessie wordt aan de hand van voorbeelden uitleg gegeven hoe u hiermee aan de slag kunt.

NU AANMELDEN

Plenaire spreker: Hans Goedkoop
Hoe maak je geschiedenis relevant?
Hans Goedkoop is bekend van diverse historische televisieprogramma's zoals 'De Gouden Eeuw'  en 'Goede Hoop'. Daarnaast is hij al 17 jaar presentator van Andere Tijden. 

Net als u  moet ook hij zijn publiek een goede reden geven om de aandacht bij geschiedenis te houden. Want.. het is gebeurd, voorbij, wat moet je er nog mee in een wereld waarin de actualiteit aan alle kanten aan je trekt? Hans deelt in de openingslezing zijn ervaring bij het zoeken naar een antwoord op de vraag: hoe maak je geschiedenis betekenisrijk en relevant?