Docentendag Geschiedenis

24 maart 2017 - Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

Wanneer

NU AANMELDEN

09.15 – 10.00

10.00 – 10.10

10.15 – 11.00

11.15 – 12.00

 

Het programma

Inloop en informatiemarkt

Introductie door Johan Ockels

Plenaire sessie Ad van Liempt

Workshopronde 1
- Gepersonaliseerd leren
 - Wijzigingen in het Examenprogramma tweede fase
- Actualiteit en Nieuws in de Klas

Lunch en informatiemarkt

Workshopronde 2
- Gepersonaliseerd leren
- Actualiteit en Nieuws in de Klas
- Rondleiding door Beeld en Geluid

Workshopronde 3
- Wijzigingen in het Examenprogramma tweede fase
- Geschiedenisdocent van het jaar
-  Rondleiding door Beeld en Geluid (VOL!)

Borrel en optioneel museumbezoek

12.00 – 13.00

13.00 – 13.45

 

14.00 – 14.45

 

14.45 – 15.30

 

Innoveren in leren

Op vrijdag 24 maart 2017 is het zover! Dan is de Docentendag Geschiedenis in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Met interessante en leerzame sprekers en de mogelijkheid om met andere docenten van gedachten te wisselen. Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld u nu aan!  

  ✓  Kosten € 75,-
  ✓  Aangemeld bij Registerleraar
  ✓  Inclusief deelnamecertificaat


De sprekers

24 maart 2017 
10.00 - 15.30 uur

Instituut voor Beeld en Geluid, Hilversum

Plenaire spreker: Ad van Liempt
Onderwerp: Toen en nu
Ad van Liempt, auteur van verschillende boeken, documentairemaker, oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA en Andere Tijden en lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Geschiedenis verbinden aan de actualiteit

Spreker 1 keuzesessie 1+2:
Gepersonaliseerd leren
Bert Thijs de Jong en Johan Ockels | Noordhoff Uitgevers
Wat is gepersonaliseerd leren en wat is het niet? Vanuit welke behoefte is het ontstaan? Hoe geeft Noordhoff Uitgevers hier invulling aan? Wat betekent het voor de 3e editie van Geschiedeniswerkplaats?
Bert Thijs de Jong doet onderzoek naar gepersonaliseerd leren en is nauw betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe generatie leermiddelen. Johan Ockels is uitgever geschiedenis.

Ja, ik ben er bij!

AANMELDING VERSTUREN

* U ontvangt een factuur na het congres.

Spreker 3 keuzesessie 1+2:
Actualiteit in de geschiedenisles
Chris van Hall | Nieuws in de klas
Wietske Smit | Noordhoff Uitgevers
Geschiedenis  is een actueel vak! In deze workshop ontdekt u waarom actualiteit uw les betekenisvol en motiverend voor leerlingen maakt en hoe u dit kunt inzetten in de les
U krijgt een kijkje in de lesmaterialen en diensten van Nieuws in de klas. Daarnaast maakt u vast kennis met het platform waarop Noordhoff Uitgevers actuele items aanbiedt voor in uw les.

Spreker 2 keuzesessie 1+3:
Wijzigingen in het Examenprogramma tweede fase
Tom van der Geugten | Methodedidacticus GWP
Wat betekent de aangekondigde verlichting van het centraal examen havo in de praktijk? Hoe zit het met het ‘groot onderhoud van de syllabi’ door het CVTE? Wat verandert er in het eindexamenprogramma? En wanneer? En hoe anticipeert Geschiedeniswerkplaats op deze veranderingen? Tijdens deze workshop wordt u bijgepraat over veranderingen rondom het eindexamenprogramma geschiedenis havo en vwo.

Spreker 4 keuzesessie 3:
Activerende werkvormen voor in de les
Fenneke Reinders | Docent geschiedenis RSG De Borgen
Fenneke Reinders was een van de drie finalisten van de verkiezing van de Geschiedenisleraar van het jaar. ‘Een geschiedenisdocent die je iedere leerling gunt', aldus de vakjury.  In haar workshop deelt ze ideeën, tips en werkvormen voor het vak.

dat lijkt gemakkelijker dan het is. Want geschiedenis herhaalt zich niet, je kunt hoogstens gebeurtenissen uit het verleden vergelijken met gebeurtenissen in het heden. Ad van Liempt zal u vertellen en laten zien hoe ze dit bij Andere Tijden aanpakken. Wat werkt wel, wat werkt niet. En vooral waarom?

Plenaire spreker: Ad van Liempt
Onderwerp: Toen en nu
Ad van Liempt, auteur

van verschillende boeken, documentairemaker, oud-hoofdredacteur van o.a. NOVA en Andere Tijden en oud-lector onderzoeksjournalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Geschiedenis verbinden aan de actualiteit dat lijkt gemakkelijker dan het is. Want geschiedenis herhaalt zich niet, je kunt hoogstens gebeurtenissen uit het verleden vergelijken met gebeurtenissen in het heden. Ad van Liempt zal u vertellen en laten zien hoe ze dit bij Andere Tijden aanpakken. Wat werkt wel, wat werkt niet. En vooral waarom?

Fix the following errors:
Hide